С множество възпоменателни церемонии САЩ си спомнят за атентатите отпреди 10 години, оставили отпечатък в националната памет, предаде Франс прес.

На десетата годишнина от атентатите президентът Барак Обама ще посети мястото, на което се издигаха кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, в които на 11 септември 2001 г. се врязаха два похитени от терористи самолета, извършващи полети от Бостън за Лос Анджелис. Обама ще присъства и на церемония в Пентагона, във Вашингтон, където преди 10 години се вряза похитен от терористи самолет, изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис.

Президентът ще посети и Шансквил, в щата Пенсилвания, където на 11 септември 2001 г. се разби четвърти самолет, изпълняващ полет от Нюарк за Сан Франциско. Той също беше похитен от терористи и се предполагаше, че е трябвало да се разбие в Белия дом или Конгреса, но навременната героична намеса на пътниците предотврати този атентат и самолетът падна в Пенсилвания.

В Ню Йорк на възпоменателната церемония ще присъства и бившият американски президент Джордж Буш-младши, кметът на града Майкъл Блумбърг и бившият кмет Рудолф Джулиани.

Както всяка година четири минути на мълчание ще отдадат почит на жертвите. Те ще бъдат спазени в 8,46, 9,03, 9,59 и 10,28 ч. - минутите, в които преди 10 години двата похитени самолета се врязаха в двете кули-близнаци на СТЦ и минутите, в които двете кули рухнаха.

На церемонията в Ню Йорк ще бъдат прочетени имената близо 3000-те жертви. На събитието ще присъстват и близките на загиналите. После на мястото, на което се издигаха кулите-близнаци, ще бъде открит Мемориалът на жертвите, изграждан в продължение на пет години.

За десетата годишнина от атентатите в Ню Йорк са предвидени още възпоменателни церемонии. Подобни церемонии ще има и в други градове на страната. Сред тях са възпоменателни походи и маратони, изложби на снимки, човешка верига в Манхатън, танцови спектакли, множество концерти на Таймс скуеър, в центъра Линкълн в Ню Йорк и в няколко църкви.

В залата за спектакли на центъра Кенеди във Вашингтон ще се състои Концертът на надеждата - програма, включваща музикални изпълнения и четене на поеми. Проявата ще започне в 19,30 часа по Гринуич и ще продължи час и половина. На нея ще присъства Барак Обама, който ще произнесе кратко слово.

По повод тъжната годишнина американският Държавен департамент призова американците по целия свят да бъдат бдителни.

Американците си остават силно белязани от атентатите от 11 септември 2001 г., посочва БТА. Но след двете войни в Афганистан и Ирак, последвали нападенията и в които загинаха над 6200 американски военнослужещи и струваха на САЩ 4 трилиона долара, мнозина американци както изглежда искат да загърбят миналото, отбелязва Франс прес.

Икономическите трудности, липсата на нови работни места, безработицата от 9,1 процента се струват на американците по-реални заплахи, отколкото заплахата от нови терористични атаки. Неотдавна допитване на Галъп показа, че едва 38 процента от жителите на САЩ се страхуват от терористично нападение в идните седмици. През май след ликвидирането на Осама бин Ладен процентът беше 62.

Убийството на терорист номер едно, носещ главната отговорност за атентатите, помогна също на мнозина американци да обърнат страницата във връзка с атентатите.

"Десет години може би беше необходимото време, за да започнем да забравяме", казват Джон Кодлинг, работил във финансова компания в СТЦ по времето на нападенията, в които е загубил 50 познати. След това той стана художник.

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, а третият се блъска в Пентагона - седалището на министерство на отбраната на САЩ. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че катастрофата е в резултат от това, че терористите преднамерено са разбили самолета или са загубили контрол над него след съпротива от пътниците. Близо 3000 души загиват при терористичните атентати.

По официалната версия отговорността за трагедията е на терористичната организация Ал Кайда. Въпреки това обаче се появиха и други теории, сред които и че американската власт е инсценирала атентатите, за да оправдае нападенията срещу страни от Близкия изток, което ще осигури достъп до петрола. След продължилото десет години преследване през май в американска операция беше убит ръководителят на ислямска терористична групировка Осама бин Ладен. Въпреки това в САЩ беше обявена тревога заради нова терористична заплаха. Американските власти обявиха, че имат трима заподозрени за подготвянето на атентат.

Малко след това излиза официална версия, че зад тях стои Ал Кайда - ислямска терористична организация, оглавявана от Осама бин Ладен. След 2001 г. бин Ладен и неговата организация става главна цел на американската кампания "Война срещу терора". За неговото залавяне или за информация водеща до това Държавния департамент на САЩ обявяват награда от 25 млн. долара, която е удвоена през 2007 г. След десетгодишно преследване късно вечерта на 1 май 2011 г. американският президент Барак Обама съобщи, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце.