Възрастен мъж се е удавил в дома си в харманлийското село Бисер, съобщи за Дарик кметицата му Златка Ангелова. По думите й все още са в неизвестност още двама мъже, за които се предполага, че също са станали жертва на приливната вълна от язовир „Иваново" тази сутрин. Единият е 90-годишен човек и е живеел сам. Другият дядо, за когото няма информация, е на възраст над 80 години. Къщите и на двамата са залети от водата, разказа Ангелова.

Около обяд нивото на водата вече е почнало да спада и е било на около половин метър под моста, който разделя селото. Голяма част от къщите са под вода. На места нивото и достига близо 2 метра. Спасителната операция в селото по нареждане на премиера Борисов се ръководи от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На място работят екипи на "Гражданска защита", "Пожарна безопасност и защита на населението", полицаи, военни, доброволци от БЧК. Изпратена е цялата необходима налична техника, включително лодки и високопроходими автомобили. От Пловдив са командировани петима водолази и алпинист, които да помогнат в спасителната акция. Два вертолета от Крумово са изпратени също в помощ на бедстващите в Хасковска област, съобщи за Дарик командирът на авиобазата там ген. Златко Златев.

Няколко населени места край Харманли бедстват заради скъсана стена на язовир „Иваново". Най-засегнато от преливната вълна е село Бисер. Бедстващи са също Лешниково, Елена и Стойково, пише DarikNews.bg.

В харманлийското село Бисер живеят около 800 души, които в момента се евакуират. Жителите са се качили на високите етажи на къщите, за да се спасят. 40 души се извозват от екипи на пожарната. До момента са извадени от водите 18 души. 12 са пострадалите, които вече са настанени в болницата в Харманли, с измръзвания. На мястото са всички възможни спасителни екипи. По думите на кмета Златка Ангелова засега жертвите са трима мъже.Спасителните екипи засега са само от едната страна на моста, който е разрушен и все още не може да се премине по него. 

Хасковското село Елена се намира на 20 км от гр. Харманли и 28 км. от областен център Хасково. Засега е ясно само, че там има бедстващи хора.

Има първи спасен в другото бедстващо село Стойково край Харманли, съобщи за Дарик областният управител на Хасково Ирена Узунова. Хората са се спасили от водното бедствие като се качили на капака на лекия си автомобил, откъдето спасителни екипи с хеликоптер са изтеглили един мъж, а в момента продължава акцията за втория човек.

Най-тежка е ситуацията в Бисер. Под вода на места са целите първи етажи на къщите, разказа за Дарик Живко Касабов от харманлийската „Гражданска защита". По думите му мостът над реката в селото е висок 5 метра и е бил покрит от водната стихия.

В спасителната операция са се включили два хеликоптера от авиобаза „Крумово". Предвид усложнената обстановка и наводненията, хеликоптерите не кацат, а маневрират във въздуха. По думите на командира на вертолетната база ген. Златко Златев спасителната акция може да продължи и цял ден. Служители на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на гражданите" също помагат на бедстващите в Хасковска област. В екипа участват и водолази, оборудвани с неопренови костюми и спасителни жилетки, както и алпинист.

В спасителната операция в Бисер участва се включи и високопроходима горска техника, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на „Напоителни системи" ЕАД, за участие в операцията са мобилизирани и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти.

Министър-председателят Бойко Борисов отпътува към село Бисер. По негово нареждане вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов също пътува към бедстващото село, за да ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите от наводнения район. На там се е отправил и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Одеяла и топли дрехи спешно са необходими за пострадалите от наводнението в село Бисер, информират от харманлийската болница. Свързахме се и с БЧК, в непрекъсната връзка с общината сме, от църквата също събират одеяла и топли дрехи, съобщи за Дарик ординаторът от болницата в Харманли д-р Христов. В момента всички сме много заети да приемаме и настаняваме хората. За момента няма такива със здравословни проблеми. Хората просто са много измръзнали и трябва да ги стоплим, каза още той.

Щетите в селото са огромни, а за един 90-годишен дядо се смята, че е удавен, каза за Дарик кметът на Бисер Златка Ангелова: „Аз се намирам на моста - разрушенията са уникални. Когато се скъса стената, бях на моста, опитах се да евакуирам хората тук, но останах на втория етаж на една сграда, защото първият етаж беше залят. Сега вече се оттече водата и успях да изляза. Къщи падат, всичко пада наоколо. 90% от селото е залято. Ако има евакуация, сигурно е от другата страна на моста - там виждам пожарни и спасителни екипи. Има хора, които помагат, но са от другата страна на моста. На моста има дупка, много трудно е минаването. Не се наемам да мина".

Янчо Вутов - жител на село Бисер, разказа за наводнението там: „Реката беше препълнена от бряг до бряг. Започна да излиза, но това се случва в продължение на цялата вечер. Сутринта около 9 часа дойде изключително бърза приливна вълна заради скъсване на стената на язовир Иваново, доколкото разбрах. Не успяхме да направим друго, освен да се качим по стълбите на втория етаж на сградата. Дълбочината на водата е над 3 метра. Водата дойде с огромна сила, влачейки дървета, разруши стопански постройки, огради. Дано постройката, където сме ние, да издържи. Оттук, доколкото виждам, цялото село е така. Едната част от селото е в по-високите части и до там едва ли е стигнала чак толкова вода. Голяма част от хората са избягали при площада на селото, където водата не е толкова висока. Къщата, в която аз се намирам, е на 100-тина метра от течението на реката. Виждам, че на двата й бряга къщите са залети. Освен по въздух, до тук няма друг начин да бъде достигнато. Течението на реката е толкова силно, че не е възможно с каквото и да е плавателно средство да бъде прекосена. Под най-сериозна заплаха са участъците от селото, които се намират в близост до реката - на около 200-300 метра от лявата или дясната страна на брега".

По наводнените улици плава лодка със служители на Гражданска защита, съобщи за Дарик областният управител на Хасково Ирена Узунова: „В Хасково има много населени места, залети от водата. Най-тежко е положението на хората от Бисер. Спасителните работи вече са започнали, мобилизирани са абсолютно всички сили за оказване на помощ на бедстващите. Предупредили сме хората от другите села да се изтеглят във високите части на населените места и да стоят по високите части на сградите си". Заради скъсаната язовирна стена са мобилизирани и военните, обяви още областният управител на Хасково.

Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, свързващ България с Гърция и Турция.

Кризисна е ситуацията и в село Лешниково край Харманли, съобщи за Дарик кметът Милена Павлова. Тя обясни, че положението е бедствено, но хората са евакуирани, а от половин час нивото на реката спада. „Нивото на водата спада. Има наводнени къщи. Евакуирала съм хората. Извадили сме ги от къщите и сме ги сложили на по-високи места, на топло са. На който сме могли, сме дали дрехи да се преоблече. Сега се опитвам да стигна до една жена, която живее от другата страна на реката", разказа Павлова. Лешниково се намира на 16 км южно от Харманли, област Хасково. Селото е разположено в крайните поли на Източните Родопи по поречието на река Марица.

Заради излизане на река Марица от коритото й движението на влаковете в участъка между гарите Димитровград и Свиленград е прекъснато в 8.30 часа, съобщиха от БДЖ. 
Реката е наводнила железния път в участъка между гарите Любимец и Свиленград. По тази причина в гара Свиленград престоява международният бърз влак № 492 от Истанбул за Белград. Междувременно от 02:30 ч. международният бърз влак № 491 от Белград за Истанбул престоява в междугарието Нова Надежда - Симеоновград поради дерайлиране на локомотива, който е ударил паднало дърво върху железния път. Във влака има 12 пътници, които са настанени в един от вагоните, разполагащ със собствена отоплителна система. На място е пристигнала специализирана техника, с която ще бъде вдигнат дерайлиралия локомотив.

Пътят между Хасково и Капитан Андреево в участъка на град Харманли е залят с около 80 см вода и движението е спряно, но има осигурени обходни маршрути за екипите на Гражданска защита, които пътуват към бедстващия район. Това съобщи за Дарик председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. По думите му заради преливащите води на Марица може да се затвори граничният пункт Капитан Андреево.

Бедствено положение е обявено в цялата Хасковска област, съобщи областният управител Ирена Узунова.